Grapperhaus moet blijven en de spoedwet gaat van tafel

1 september 2020

Grapperhaus moet blijven en de spoedwet gaat van tafel

Door Hans van Tellingen (*)

 

(foto: van het Twitterprofiel van de heer Grapperhaus, alle rechten liggen bij hem; verder zou dit stuk op Opiniez geplaatst worden op vrijdag a.s., maar door het spoeddebat vandaag is dit nu geplaatst op de eigen site)

 

Inleiding

Ja, ik heb er veel over geschreven. Over Covid-19. Het is ook helder waarom. Mijn bedrijf begeeft zich op het grensvlak van retail, vastgoed, toerisme, evenementen en horeca. Zeg maar ‘alles wat leuk is in het leven’: dát is hetgeen wat mijn bedrijf in kaart brengt. In feite het consumentengedrag op plekken waar veel mensen samenkomen.

Miljoenen mensen kunnen hun baan verliezen

Helder dat mijn bedrijf in de hoek zit waar de klappen vallen. Helder dat wij sinds maart veel minder opdrachten hebben. Dat is vervelend voor mij en mijn zakenpartner. Maar ook voor onze medewerkers. Hebben zij nog een baan binnenkort? Het is ook vervelend voor honderdduizenden andere ondernemers. En hun miljoenen medewerkers. ‘Corona hakt er in’. En goed ook. Ik schreef er dit over.

Groepsimmuniteit is nabij?

Uiteraard bekijk ik zaken vanuit economisch perspectief. Logisch gezien mijn achtergrond. Of vanuit beleidsmatig perspectief. Enige politieke interesse is mij niet vreemd. Maar ook vanuit statistisch perspectief. Ook dat is te volgen. Ik ben immers marktonderzoeker. Maar spelenderwijs heb ik tevens veel bijgeleerd over de medische zaken. Virussen. En of iemand bijvoorbeeld symptomatisch of asymptomatisch is. Ik heb veel geleerd over antistoffen. Maar ook over T-cellen. Die ook bescherming bieden. Het lijkt erop dat meer dan 50% van de mensen over deze T-cellen beschikt die aanslaan op dit specifieke virus. Ik schreef er, samen met Jan Gajentaan, dit over.

Dat betekent dat meer dan de helft van de mensen niet ziek wordt van COVID-19. Gecombineerd met 10 tot 20% van de mensen dat het virus al gehad heeft (en dus antistoffen heeft of nieuw gecreëerde T-cellen) zitten we dan -en dat lijkt steeds waarschijnlijker- nu al bijna op het niveau van groepsimmuniteit, dat 60% tot 70% bedraagt van de totale populatie.

Nooit meer onnodige overlijdens in verpleegtehuizen

En dat houdt dan weer in dat we de maatschappij -in ieder geval buiten- open kunnen gooien. Zonder anderhalve meter afstand. Dat houdt in dat we binnen wél goed moeten ventileren (juist, met verse buitenlucht, een raampje open doen verricht al wonderen). En dat we eigenlijk alleen met onze ouderen en mensen met een zwakke gezondheid voorzichtig moeten omgaan. Maar dat we ze wél kunnen bezoeken. Het liefste buiten. En anders binnen met een mondkapje op. Nooit mogen er meer onnodig mensen sterven in verpleegtehuizen. En dan ook nog in volledige eenzaamheid. Onze regering heeft daar echt veel fouten gemaakt. Zonder deze toe te geven.

Virusindammers en vaccinfetsjisten krijgen niet gelijk

De lockdownfanatici en de virusindammingsbepleiters lijken de strijd te verliezen. En ook een vaccin (geen misverstanden: ik ben vóór, mits veilig) lijkt niet meer zo nodig als eerst. Sterker nog, als er nu niet op groepsimmuniteit wordt gefocust, lijkt dat juist tot meer overlijdens te leiden. De groepsimmuniteit lijkt al dichtbij. En dat verzin ik niet zelf. Ik citeer een Harvardprofessor in de geneeskunde, Martin Kulldorff. 

Grapperhaus

Dan minister Grapperhaus. Een humoristische man. En tevens een capabele minister van Justitie en Veiligheid. Al sloeg hij wel wat door in maart. Met uitspraken als: ‘Je bent een aso als je nu een huisfeest geeft’. En ook was hij wel erg rigide op de persconferentie die hij gaf op 22 juli jl. Letterlijk: ‘Weet u, die anderhalve meterregel: daar moeten we ons aan houden. En daar doe ik ook geen concessies in.’

Tja, totdat onze minister ging trouwen. Van harte, heer Grapperhaus, het zij u gegund. Net als uw bruid, mevrouw Wytzes, een uitstekend columniste van Elsevier Weekblad.

Nu wil het geval dat er sinds maart boetes worden uitgedeeld van E 390,-- aan mensen die zich niet aan de ‘anderhalve meter’ houden. Plus dat er een aantekening volgt op het strafblad. Niet mals. Voor als je net iets te dicht bij elkaar hebt gestaan. Of per ongeluk je schoonmoeder hebt omhelsd. Dit gebeurt op basis van noodverordeningen. En binnenkort moeten deze worden vervangen door de spoedwet. Geen goed idee. De maatregelen zijn ongrondwettelijk. Zijn inhumaan. En zijn niet te handhaven. De mens is nu eenmaal een kuddedier. En we kruipen -op een enkel ongezellig type na- vaak dicht tegen elkaar aan. Aard van het menselijk beestje. Aard van de natuur. Geen wonder dat mensen de fout ingaan. Al kun je het niet fout noemen. Menselijk contact is een instinctief proces. Je kunt het de mensen niet kwalijk nemen.

En dus kun je het ook minister Grapperhaus niet kwalijk nemen. Dat hij niet genoeg afstand hield van zijn bruiloftsgasten. En dat de bruiloftsgasten dat onderling ook niet deden. Volkomen begrijpelijk. Volkomen menselijk. Volkomen logisch.

De minister probeert het af te kopen met het betalen van zijn boete van € 390,-- (aan een goed doel) én de boete van zijn nieuwe echtgenote. OK. Mooi gebaar. Maar hoe zit het dan met dat strafblad? Krijgt hij dat ook? En hoe zit dat dan met die 30 gasten die er ook waren? Moeten zij dan ook niet een boete te betalen? En krijgen zij ook een strafblad?

Wat mij betreft niet. Ik ben tegen de anderhalvemetersamenleving. En heb me daar al vaak over geuit.

Seponeer dan ook de boetes en het strafblad van iedereen

Van mij mag de heer Grapperhaus ook gewoon minister blijven. Maar dan doe ik wél de suggestie dat hij alle boetes (én aantekeningen op het strafblad) intrekt of seponeert van alle andere mensen die beboet zijn in Nederland vanwege een vergelijkbare ‘overtreding’.

Het lijkt mij een duivels dilemma voor de heer Grapperhaus. Óf hij stapt op vanwege het feit dat hij zelf niet aan de door hem oplegde regels kan voldoen. Óf hij blijft aan en geeft toe dat de ietwat potsierlijke spoedwet niet te handhaven valt en dat deze niet past bij het vrije Nederland. We leven niet in een repressieve maatschappij. We leven niet in een land als Noord-Korea.

Het lijkt bijna een bewuste actie, de ‘faux pas’ van onze minister

Ik vermoed dat Grapperhaus, ondanks zijn rigide taal in het verleden, helemaal niet zo voor die spoedwet is. Ik vermoed dat hij een warme menselijke kant heeft. En ik vermoed ook dat hij een slimme kerel is. Ik vermoed dus dat hij misschien wel bewust de regels heeft overtreden. Net als dat onze koning en koningin dat hebben gedaan. Met die foto met de Griekse restauranteigenaar. Het is niet de eerste keer dat Willem-Alexander zich subtiel kritisch uitlaat over ‘het nieuwe normaal’. Dat toch echt niet normaal is. De Oranjes zijn gezellige mensen. En houden niet van restricties op menselijk contact.

Mensen zijn weerbarstig. Zoiets zie je al terug in de retail. Waar veel omzetten sinds mei juist fors in de lift zitten ten opzichte van 2019. De menselijke natuur is niet te stoppen door een ‘anderhalvemeterdwangbuis’. Veel mensen willen nu eenmaal shoppen. Dat is hun favoriete tijdverdrijf. En ook het gebruik van het OV zit al weer op 70%. Mensen willen gewoon weer op pad.

Ik denk dat Grapperhaus en ons Koninklijk Huis dit beseffen. De geest is uit de fles. Ik vermoed dan ook bijna ‘meesterzetten’ van Ferd Grapperhaus en Willem-Alexander van Oranje.

Laat maar waaien

Ik denk dat de regeringspartijen dit ook onder ogen moeten zien. Na aanvankelijk veel steun voor het regeringsbeleid onder de bevolking, brokkelt deze nu af. De angst wordt minder. Zelfs met meer positieve testuitslagen (nu zo’n 500 per dag) nemen ziekenhuisopnamen en IC-opnamen (vrijwel) niet toe. En ik denk ook dat mensen die het ‘laat maar waaien coronabeleid’ van hork Trump en de mallotige Bolsonaro beschouwen als het einde van hun bewind, nog van een koude kermis thuis kunnen komen als blijkt dat juist de regeringen van landen met een sterk virusindammingsbeleid de steun gaan verliezen van het volk.

Spoedwet torpederen en een generaal pardon

Ik opteer dus voor het seponeren van alle coronastraffen. Het zou een mooi gebaar van onze minister of koning zijn als dat in de vorm van een ‘generaal pardon’ gebeurt. Dit past bij wat veel mensen nu willen. Je kunt de critici van het coronabeleid niet meer wegzetten als de kritiek van viruswappies (die meer een ‘hippieverhaal’ hebben dan een ‘rechts’ verhaal), wat overigens wél gebeurt. De grootste groep critici baseert zich echter op rationele argumenten. Elke beperkende maatregel is er een te veel als deze niet echt nodig is. Bescherm bepaalde groepen. Maar open de maatschappij.

De lockdownfanatici zitten aan de andere kant van het spectrum. Van deze mensen heb ik reeds verkapte doodsbedreigingen binnen (‘Ik hoop dat u corona krijgt en dat er voor u geen plek is op de IC’). Deze mensen zijn mallotig. Net als de wappies. Maar de laatstgenoemden zijn verder grotendeels onschadelijk. De lockdownfanatici zijn enger.

Grapperhaus heeft de inleidende maatregelen getroffen om de spoedwet te torpederen. Neemt hij dan in zijn kielzog het kabinet mee? Of gaat dat dan vallen? Wie weet. En is dat zo erg? Na zo’n crisis (meer een bestuurscrisis en een maatschappelijke crisis dan een gezondheidscrisis, deze was er alleen in maart en april) is er een goed argument te vinden voor (deels) een nieuwe generatie politici. En ook daar heb ik misschien wel een oplossing voor. In een volgend blog. Het is tijd voor een (nieuwe?) partij met common sense, met gezond verstand. Niet al te populistisch. Maar wel (mild) burgerlijk conservatief. Economisch soms (mild) liberaal. Kortom: een keurige middenpartij, met mild conservatief-liberale waarden. De zogenaamde Middenlanderpartij (hier al beschreven). Een alternatief is dat de zich liberaal noemende partijen als VVD en D66 weer echt liberaal worden. Want dat waren ze niet het afgelopen (half) jaar. Integendeel.  

En ik eindig met mijn levenscredo. ‘Heb elkaar lief. Wees aardig voor elkaar. Geef elkaar een hand. Of omhels elkaar. Dat is wat ons mensen maakt.’ De koning snapt dat. Net als Grapperhaus.

 

________________________

*)       Hans van Tellingen is geograaf en is directeur/eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo bv. Als sociaal wetenschapper is Hans tevens een fanatiek waarnemer van maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen. Hij blogt veel voor onder andere OpinieZ Magazine, De Ondernemer, Retailtrends, Emerce en Elsevier Weekblad.