Van de dingen die veranderen en hetzelfde blijven (Estafettecomlumn NRW)

2 januari 2010

Ik zit nu bijna twintig jaar in het vak. Twintig jaar onderzoek in winkelcentra. En in die periode is er veel veranderd, maar ook veel hetzelfde gebleven. Over die veranderingen en constanten wil ik het graag hebben in dit artikel.

Twintig jaar geleden stapte ik binnen als stagiair bij de toenmalige Stichting Strabo. Ik mocht een aantal rapportages doen van passantentelingen en passantenenquêtes. Voor de invoer van de tellingen hadden wij iemand ingehuurd. Die voerde de gegevens in op een Atari (met maar liefst 1 MB harde schijf). Het opslaan van de gegevens bood hem ruimschoots de tijd om een kopje koffie te zetten, de hond uit te laten en daarna een boodschapje te doen.

De verwerking van de enquêtes gebeurde op SARA, het rekencentrum van de UvA. Daar stond een prachtige computer met de capaciteit van een laptop van nu, met daaraan verbonden tientallen terminals. Nadat de enquêtes gecodeerd waren (ieder antwoord een numerieke code) werden de data ingevoerd als een string van getallen. Soms 70 of 80 achter elkaar. Kwam je er aan het eind achter dat je er maar 79 of juist 81 ingevoerd had, dan begon de zoektocht naar de fout. Een 0 teveel, een 9 te weinig? Specialistenwerk was het, niet voor iedere slordige sterveling weggelegd.

lees het artikel hier verder.

Jeroen Verwaaijen is Directeur Onderzoek bij Strabo bv en lid van de commissie Research en Educatie van de NRW

Deel deze pagina

Artikelen

'Maak van mondkapjes een hippe winkelgadget' (op vrijwillige basis)

Bron: De Ondernemer Zwarte mondkapjes van Dirk,…

1 oktober 2020 lees verder

Veilig terug naar het oude normaal, een zevenstappenplan

Bron: Opiniez Mijn verse blog 'Veilig terug naar…

24 september 2020 lees verder
28 augustus 2020 lees verder

De groepsimmuniteit is dichterbij dan we dachten

Bron: OpinieZ Het aantal ‘positief getesten’ op COVID19 neemt weer toe. Maar de aantallen ziekenhuis- en…

19 augustus 2020 lees verder

Alle artikelen