Van de dingen die veranderen en hetzelfde blijven (Estafettecomlumn NRW)

2 januari 2010

Ik zit nu bijna twintig jaar in het vak. Twintig jaar onderzoek in winkelcentra. En in die periode is er veel veranderd, maar ook veel hetzelfde gebleven. Over die veranderingen en constanten wil ik het graag hebben in dit artikel.

Twintig jaar geleden stapte ik binnen als stagiair bij de toenmalige Stichting Strabo. Ik mocht een aantal rapportages doen van passantentelingen en passantenenquêtes. Voor de invoer van de tellingen hadden wij iemand ingehuurd. Die voerde de gegevens in op een Atari (met maar liefst 1 MB harde schijf). Het opslaan van de gegevens bood hem ruimschoots de tijd om een kopje koffie te zetten, de hond uit te laten en daarna een boodschapje te doen.

De verwerking van de enquêtes gebeurde op SARA, het rekencentrum van de UvA. Daar stond een prachtige computer met de capaciteit van een laptop van nu, met daaraan verbonden tientallen terminals. Nadat de enquêtes gecodeerd waren (ieder antwoord een numerieke code) werden de data ingevoerd als een string van getallen. Soms 70 of 80 achter elkaar. Kwam je er aan het eind achter dat je er maar 79 of juist 81 ingevoerd had, dan begon de zoektocht naar de fout. Een 0 teveel, een 9 te weinig? Specialistenwerk was het, niet voor iedere slordige sterveling weggelegd.

lees het artikel hier verder.

Jeroen Verwaaijen is Directeur Onderzoek bij Strabo bv en lid van de commissie Research en Educatie van de NRW

Deel deze pagina

Artikelen

Met Coronatoegangsbewijs halen we Paard van Troje binnen

Bron: Opiniez Nieuw blog: ‘Het CTB is het…

24 december 2021 lees verder

QR-code in winkels is advies, geen verplichting

QR en 2G in de winkel is een…

17 december 2021 lees verder

QR-pas in de winkel? No way!

Bron: De Ondernemer Winkelcentrumonderzoeker Hans van Tellingen sluit zich aan…

10 november 2021 lees verder
4 november 2021 lees verder

Alle artikelen