Hét essentiële beroep betreft ‘de ondernemer’, ook in ‘coronatijd’

12 mei 2020

 

Hét essentiële beroep betreft ‘de ondernemer’, ook in ‘coronatijd’

 

Door Hans van Tellingen (*)

 

Ja, de essentieelste beroepen betreffen medici, verpleegkundigen, verzorgers, hulpverleners  en andere levensreddende professies. Maar vergis je niet in de ondernemers. Deze zijn eigenlijk net zo essentieel. Ondernemers staan aan het begin van de gehele keten in de economie. Zij (en hun medewerkers) betalen -via een ingewikkeld stelsel van belastingen en sociale premies- het loon van ambtenaren, NPO-presentatoren, hoogleraren, medici, verpleegkundigen, leraren en politici. En van vele anderen. De overheid kan niet functioneren zonder financiering van het bedrijfsleven en dus van de ondernemers. En dat geldt ook voor de gezondheidszorg. Zonder ondernemers bestaat er zelfs geen goede gezondheidszorg.

De echte helden zijn de hulpverleners

Natuurlijk. De echte helden in deze coronatijd zijn onze medici en onze verpleegkundigen. Én al die andere hulpverleners die mensen ondersteunen, helpen genezen en een hart onder de riem steken. Of anders (helaas): deze mensen helpen menswaardig te sterven. Hulpverleners zijn die mensen die zich vaak belangeloos, met eindeloze naastenliefde, storten op het daadwerkelijk helpen van andere mensen. Zij doen datgene wat ons tot ‘mensen’ maakt. Want in wezen zijn wij als mensheid niet zozeer een rationeel wezen, maar zijn wij veel meer een emotionele entiteit. Hulpverleners vormen daarmee in alle opzichten de essentieelste beroepsgroep. Als ultieme uiting van onze medemenselijkheid.

Dat gezegd hebbende moet mij echter wel nog wat anders van het hart. Want er zijn meer belangrijke beroepen. Sterker nog: veel beroepsgroepen zijn (tamelijk) van groot belang. Die van ambtenaar bijvoorbeeld. Of die van TV-presentator, politicus, onderwijzer, journalist, voorlichter, entertainer (in de breedste zin van het woord) en kapper. En voor sommigen: de manicure. En ik vergeet vast nog tientallen, zo niet honderden andere beroepen. Maar wat de meeste mensen vergeten -wat überhaupt zelfs niet bij hen opkomt- is dat er één, zeer diverse, beroepsgroep is waar de maatschappij echt niet zonder kan. En dat betreft ‘de ondernemer’. Sterker nog: er is veel onbegrip voor de ondernemer. Deze zou inhalig zijn. Gericht op eigenbelang en snelle winsten. Deze zou vaak onethisch handelen. En misbruik maken van andere mensen. En deze zelfs uitbuiten.

Maar is dat wel zo?

Nou, er zijn zeker ondernemers die aan dit schrikbeeld voldoen. Maar het zijn er niet zo veel. En dat geldt doorgaans al helemaal niet voor de ZZP’er en de MKB-ondernemer. Met enkele of soms tientallen (of honderden) medewerkers. Bij elkaar heb je het dan over maar liefst twee miljoen ondernemers (https://www.kvk.nl/over-kvk/media-en-pers/nieuws-en-persberichten/jaaroverzicht-bedrijvendynamiek-2019/). Het gros daarvan, en ik durf de stelling aan dat dat percentage boven de 95% ligt, is gewoon OK. En deze ondernemer probeert niet alleen goed te zorgen voor de eigen onderneming. Maar doet dat ook voor het personeel dat in de onderneming werkzaam is.

De anderhalvemetersamenleving is een vlaag van tijdelijke verstandsverbijstering

In een vorig stuk schreef ik hier al over (https://opiniez.com/2020/05/03/het-nieuwe-normaal-is-niet-normaal/hansvantellingen/). De anderhalvemetersamenleving is niet humaan, zal niet werken, heeft geen toekomst en is zelfs ongrondwettelijk. Het is een gedrocht van een maatregel, die geen lange toekomst beschoren lijkt.

Daarbij is het concept ook helemaal niet nodig om het virus te bestrijden. Geograaf (en dus ‘verspreidingsspecialist’) Maurice de Hond schreef er dit over: https://www.maurice.nl/2020/05/12/de-blinde-vlek-met-grote-gevolgen/. Bottomline: het virus verspreidt zich in slecht geventileerde ruimten waar veel mensen lang opeengepakt zitten. Anderhalve meter afstand houden in normale situaties, en al helemaal niet in de buitenlucht, is niet nodig. Eigenlijk komt dat erop neer dat je nog voorzichtig moet zijn met grote indoorevenementen, maar dat je voor de rest gewoon ‘open’ kan.

En een ieder die het argument gebruikt van ‘Maurice is geen viroloog’ is ‘af’. Het geeft alleen maar de onkunde aan van degene die deze uitspraak doet. En niet perse die van een ander, Maurice in dit geval, die bekritiseerd wordt.

Thuiswerken

Thuiswerken. De media bericht er veel over. En maakt er leuke reportages over. Alleen, sommigen onder ons kunnen thuis werken omdat er nog werk is. Maar voor velen, en dat geldt al helemaal voor veel ondernemers, is er gewoon geen werk. Thuiswerken is een beetje lastig als je bijvoorbeeld horeca-uitbater bent. Sterker nog: het is niet mogelijk.

Leve de ondernemer!

Ik schreef er al over in de inleiding. Ondernemers staan aan het begin van de gehele keten in de economie. Dat verhaal van: 'We moeten het samen doen (tijdens deze coronacrisis)', wat je overal in de media en billboards tegenkomt, betreft dus ook dat de ondernemers weer moeten kunnen starten met hun activiteiten. Dat geldt zeker voor alle ondernemers die nu zwaar zijn getroffen door de ‘lockdown’.

Angela de Jong en haar jengelende ondernemers

Sommige mensen, zoals bijvoorbeeld Angela de Jong (https://www.ad.nl/show/ik-ben-die-om-perspectief-jengelende-ondernemers-zo-zat~a93b3685/?referrer=https://www.google.com/) worden echter boos als ondernemers strijden voor hun voortbestaan. Naar, en bijna kwaadaardig, wordt het als zij het over het ‘gejengel van ondernemers’ heeft. Maar veel ondernemers hebben wel degelijk een punt. Zoals (bijvoorbeeld horeca-)ondernemers die claimen dat hun activiteiten binnen de anderhalve meter niet haalbaar zijn. Mensen als Angela de Jong dienen te beseffen dat een miljoen ondernemers en ZZP'ers anders failliet zullen gaan. En dat miljoenen mensen, hun medewerkers, zonder baan komen te zitten. En die aantallen verzin ik niet, zo blijkt onder andere uit dit artikel: https://nos.nl/artikel/2333224-bijna-helft-bedrijven-vreest-faillissement-bij-aanhouden-coronacrisis.html.

Zonder ondernemers gaat de samenleving -en dus ook de gezondheidszorg- failliet

Nog erger dan dat is dat deze faillerende ondernemers -én dat geldt ook voor de medewerkers- niet meer kunnen bijdragen aan het betalen van belastingen. En dat dus het loon van ambtenaren, NPO-presentatoren, hoogleraren, medici, verpleegkundigen, leraren en politici niet meer gefinancierd kan worden. Zonder ondernemers gaat de overheid failliet. En in het kielzorg daarvan ontstaat een noodlijdende maatschappij. Zodat ook de gezondheidszorg hieronder lijdt.

Mijn dringend devies is dan ook om meer waardering te hebben voor onze ondernemers. Het is dus van groot belang dat de maatschappij weer -vrijwel- volledig wordt opgestart. Dat geldt voor de ondernemers. En dat geldt ook dus ook voor de rest van de maatschappij, die volledig afhankelijk is van de (belasting)opbrengsten die ondernemers genereren. Dat virus lijkt namelijk uit te doven. Een tweede golf is lang niet zeker. En nee, ook ik ben geen viroloog. Maar ik citeer wel deze Israëlische Nobelprijswinnaar: https://townhall.com/columnists/marinamedvin/2020/04/15/israeli-professor-shows-virus-follows-fixed-pattern-n2566915.

En mocht er toch een tweede golf komen?

Of als er ooit een ander gevaarlijk en besmettelijk virus komt? Het enige wat wij echt beter moeten organiseren als maatschappij is een structureel hogere IC-capaciteit. Zowel qua materieel als qua professionele bezetting van artsen en verpleegkundigen. Zodat een ieder die dat nodig heeft naar het ziekenhuis kan om goed behandeld te worden. Want het huidige beleid is er op gericht deze capaciteit niet te overstijgen. Maar dat betekent dat de beperkte IC-capaciteit tegelijkertijd leidend is om de maatschappij nog (steeds) in ‘lockdown’ te houden. En dat kunnen wij ons als samenleving niet nog een keer veroorloven.

Het gebrek aan IC–capaciteit leidt tot veel meer schade dan het virus. Zowel economische schade en als gevolg daarvan maatschappelijke schade.

Ben Shapiro: open up!

De bekende Amerikaanse auteur en ‘radio host’ Ben Shapiro heeft het in deze tweet goed samengevat (https://twitter.com/benshapiro/status/1259859612737601536?s=20): ‘It's simply fascinating to watch the story of the lockdowns change from ’flatten the curve to avoid overwhelming the healthcare system’ to ‘slow the spread indefinitely.’ The former has an identifiable timeline. The latter inherently doesn't.’ Met andere woorden: Er is nog steeds een grote groep mensen, en helaas ook beslissers in het kabinet als premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge, die kennelijk de allerlaatste besmetting wil afwachten totdat we weer open mogen. Of eigenlijk wil men nog liever wachten op het ‘vaccin’ dat er hopelijk komt (al zou dat wel eens nooit het geval kunnen zijn, al hoop ik uiteraard van wel). Dat gaat niet werken. Niet alle onzekerheden zijn in te dammen. In het ergste geval zitten we dan in 2030 nog steeds in een halve ‘lockdown’. Dan maak je alles, maar dan ook echt alles stuk in de samenleving.

Maar overlijden er dan niet meer mensen als we versneld de maatschappij open stellen?

Ik schreef het al in een eerder stuk: ‘Nee. In ieder geval niet op de iets langere termijn. Integendeel. Er gaan dan juist minder mensen dood. Onderschat de gevolgen van een jarenlange economische depressie niet. De maatschappij moet weer open. Per direct. In de juiste balans. Zodat aan de ene kant de economie en het land weer kunnen functioneren. En dat aan de andere kant het virus beteugeld zal worden. Het kan niet zo zijn dat het virus wint. En dat ons land aan de bedelstaf geraakt. En dat daarmee de gezondheid en de levensverwachting van de Nederlanders juist omlaag gaat in plaats van omhoog’.

En ik eindig met waarmee ik begon. De ondernemer staat aan het begin van de hele economische keten. En zorgt voor de financiering van alle essentiële, nuttige én leuke dingen in het leven. Leve de ondernemer dus!

 

___________________________________________

*)       Hans van Tellingen is Geograaf en Regioloog en is directeur/eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo bv. Hij is hoofdauteur van ‘Waarom Stenen Winkels Winnen’. Meer info over dit boek: https://www.hansvantellingen.nl/waaromstenenwinkelswinnen.

 

 

*)       (afbeelding, bron: De Drie Gezusters en RTLZ; Groningen betreft tevens mijn oude studiestad)

 

 

Deel deze pagina

Nieuwste artikelen

In het nieuws

Waarom de stenen winkel blijft

Bron: Schoenvisie Geïnterviewd door Schoenvisie over 'Retail is Mensenwerk' en 'Waarom…

9 april 2024 lees verder

Heeft de koopavond nog toekomst?

Bron: RetailTrends Geïnterviewd door RetailTrends / Marjolein Straatman: "Toch kan de…

4 april 2024 lees verder