Stop de cancelcultuur - Een oproep om gewoon te doen in dit land van Middenlanders

11 juli 2020

Stop de cancelcultuur

Een oproep om gewoon te doen in dit land van ‘Middenlanders’

 

Door Hans van Tellingen (*)

‘Cancellen’. De cancelcultuur. In het kort: alles en iedereen verbieden die niet ‘woke’ is. Concreet houdt dat in dat mensen de mond gesnoerd worden. En dat mensen ontslagen worden. Of nog erger: dat een compleet politiekorps moet opstappen. De cancelcultuur is overgewaaid uit de Verenigde Staten. En is ontstaan vanuit de beweging van de ‘Social Justice Warriors’ (https://en.wikipedia.org/wiki/Social_justice_warrior). Niets mis mee op het eerste gezicht. Er wordt -terecht- gepleit voor gelijke rechten voor iedereen. Man, vrouw, donker, licht, ‘he, ho, bi, trans’.

Maar zoals zo vaak gaat het mis. Op het oog sympathieke gedachten lijken een bron voor radicalisering, totalitarisme en uitsluiting. De inclusieve samenleving is er niet voor iedereen. Bijvoorbeeld niet voor degenen die het gedachtengoed niet volledig omarmen. Of niet voor degenen die nog geen afscheid hebben genomen van hun ‘intrinsieke witheid’. Zoals blanke mannen van boven de 40. De inclusieve beweging heeft de neiging om mensen te willen cancellen. Buiten te sluiten. ‘Inclusitie’, een term die soms op Twitter te vinden is, is dan ook een betere benaming.

Ik deed mee aan een bezetting

In mijn tienerjaren dacht ik ‘links’. Misschien wel een gevolg van de achtergrond die ik van huis uit heb meegekregen. Ik heb zelfs tuinbroeken gedragen. In september 1985 ging ik studeren. Tot januari 1986 ging ik door met het socialistisch gedachtengoed. Maar toen, op mijn negentiende, kwam er een kink in de kabel. Onder leiding van de GSB (Groninger StudentenBond) en LSVB (Landelijke Studenten VakBond) heb ik meegedaan aan de bezetting van het toenmalige gebouw van de Studiefinanciering. Vond ik stoer. Om te demonstreren voor méér studiebeurs. Er zijn zelfs beelden gemaakt van een ‘gitaar spelende Hans ten overstaande van honderden actievoerders’ door het NOS-journaal destijds.

Maar ten tijde van deze bezetting brak er iets in mij. De actieleiders bleken er militante methoden op na te houden. Hielden ervan om het gebouw en de werkplekken te vernielen. Er was geen respect voor andersdenkenden. Want alles ‘moest’ en ‘zou’ op hun manier. En de boodschap was: ‘Aanvaard wat wij vertellen. Pas je aan. Of anders moet je maar oprotten hier’.  

Het was de dag dat ik besloot dat ik wars was van welk totalitair geloof of handelen dan ook. Mijn huidige conservatief-liberale grondhouding begon voor het eerst vorm te krijgen. Sinds die dag. Vrijheid gaat voor mij boven alles. Vrijheid van meningsuiting bovenal.

Terug naar nu

Ik schrijf dit op de dag dat DWARS, de jongerenvereniging van GroenLinks, besluit om niet mee te doen aan het racismedebat op 12 juli (https://twitter.com/DWARS/status/1281529560991924224). Ik citeer: ‘DWARS kreeg de uitnodiging om deel te nemen aan het racisme‘debat’ op NPO 1. Racisme is geen mening, racisme is een feit. Wij gaan graag in gesprek hierover, maar niet in debat. Daarom sluiten wij ons aan bij de oproep om dit debat te boycotten’. Dit soort Orwelliaanse omkeringen van logica moet ik altijd even twee keer lezen voordat ik het begrijp. Maar waar het op neerkomt is dat men alleen in gesprek/debat wil met gelijkgestemden. Iets wat ik vaker in die kringen tegenkom. En ja, dan heb je geen debat meer. En is de vrijheid gesmoord. En ontstaat een dictatuur van gedachten.

Boerenprotesten

Ik schrijf dit in de week van de boerenprotesten. Onze boeren die vechten voor hun voortbestaan. De boeren die door een ruime meerderheid van Nederland gesteund worden. Maar kabinet en regering zitten de efficiëntste en schoonst producerende boeren ter wereld dwars met dubieuze stikstofmaatregelen.

Veronica, Johan Derksen en Ronald Koeman

Ik schrijf dit in de maand dat Johan Derksen bij Veronica Inside wordt gecanceld door het Nederlands elftal en door Wilfred Genee. En dat bondscoach Ronald Koeman Max Verstappen veroordeelt omdat hij niet knielt.

Het antisemitische BLM

Ik schrijf dit in de periode dat BLM overal ter wereld demonstreert. Hun goed recht. George Floyd, een veroordeelde crimineel trouwens, is op gruwelijke wijze om het leven gekomen. De dader dient daarvoor streng veroordeeld te worden. Maar waar nobele doelen als ‘geen racisme’ terecht veel weerklank vinden, blijkt BLM zelf niet vrij van extreem Marxistisch gedachtengoed. De teneur is agressief. Winkels worden leeggeplunderd. De teneur is anti-blank. En de teneur is antisemitisch. Hè? We waren toch bezig met anti-racisme? Nou, niet dus. BLM is een racistische club.

Het ongrondwettelijke demonstratieverbod voor ‘anderhalvemetersceptici’

Maar BLM mág demonstreren. Op de Dam. Op het Malieveld. Overal. Maar als er mensen zijn die willen demonstreren tegen de ‘anderhalvemetermaatschappij’ mag dat opeens niet. Dat is een schending van de grondrechten. En valt niet uit te leggen aan de burger. Dat is meten met twee maten.

Bedrijven die ‘woke’ zijn

Ik schrijf dit in het kwartaal dat bedrijven als Gilette en Ahold-Delhaize besloten om mee te doen aan de ‘wokerage’. Door bijvoorbeeld niet meer te willen adverteren rondom het programma Veronica Inside. Dat lijkt ingegeven door angst. Maar ‘wokeness’ is iets wat de gemiddelde burger maar weinig boeit. Bedrijven en winkels vervreemden zich zo van de doelgroep. Zo schreef ik ook al een keer dit (https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2019/10/met-zwarte-piet-meer-winkelomzet-713906/). Is het wel verstandig om te stoppen met Zwarte Piet in de winkel? Eigenlijk niet, je behaalt immers méér omzet mét Zwarte Piet.

Het Wuhanvirus

En ik schrijf dit in het jaar dat COVID-19, het Chinese virus uit Wuhan, de wereld in een wurggreep houdt. Ik heb er al veel over geschreven, bijvoorbeeld dit: https://opiniez.com/2020/06/23/stop-de-spoedwet-corona/hansvantellingen/. Prima om voorzichtig te zijn. Doe ik ook. Maar die ‘anderhalve meter’ gaat ‘m niet worden. En is, zeker buiten, ook helemaal niet nodig.

Een niet zo democratisch kabinet?

Én ik schrijf dit tijdens de kabinetsperiode dat men het referendum heeft afgeschaft. En dat onze minister van ‘Onmacht’, mevrouw Ollongren, probeert aan te tonen dat er veel nepnieuws onze kant op stroomt. Zonder succes.

Hoe moet het dan wel?

En ik kan nog honderden andere voorbeelden aanhalen van zorgwekkende ontwikkelingen die onze vrijheid, onze rechtsstaat en onze democratie aantasten. Het is iets wat al jaren aan de gang is. Maar het is iets wat in 2020 in versneld tempo doorzet.

De cancelcultuur komt voort uit ‘identiteitspolitiek’. En legt de nadruk op wie je bent. Op wat je afkomst is. Of wat je huidskleur is. En welke seksuele oriëntatie je hebt. Identiteitspolitiek, cancellen en ‘wokeness’ liggen daarmee in elkaars verlengde. Maar is dit geen dwaalspoor? Zelf beweer ik al jaren dat identiteitspolitiek het gif van de samenleving is. Het zet mensen, volstrekt onnodig, tegen elkaar op. Mijn credo is dan ook: “Het maakt mij geen ene donder uit of je blank bent of een kleurtje hebt. Of dat je man/vrouw/transgender/non-binair/ho/he/bi bent. Ik beoordeel mensen op wie ze zijn, op wat ze doen en of ze medemenselijkheid bezitten. Ik kijk niet naar de huidskleur. Het is niet belangrijk.

Stop het identiteitsdenken

Ik heb vrienden, kennissen en medewerkers/collega’s die alle genoemde ‘menstypen’ omvatten. Heb elkaar gewoon lief. En kijk niet naar elkaars kleur. Het is onbelangrijk. Laten we elkaar als gelijkwaardigen behandelen. Racisme is eindig. Als het aan mij ligt in ieder geval wel.

Dictatuur van de minderheid

We lijken in een situatie aanbeland die lijkt op een ‘dictatuur van de minderheid’. Een’ bottom up’-benadering pur sang. Het is niet de regering die dingen initieert en uitvaardigt. Maar het is wel de regering die een gewillig oor legt bij een uiterst kleine, maar zeer luidruchtige minderheid. En het landsbestuur buigt dan mee. Net als vele bedrijven, media én universiteiten. Een enge ontwikkeling.

Het Middenland

Want hoewel in de grachtengordel (en in delen van andere steden) inderdaad ‘woke’ gedacht wordt, woont de grote meerderheid van Nederland in het zogenaamde ‘Middenland’. Een term ooit bedacht door ‘collega geograaf’ Josse de Voogd (https://eenvandaag.avrotros.nl/item/eenvandaag-zet-het-middenland-op-de-kaart/). De meeste Nederlanders wonen niet in de grote steden en wonen ook niet op het platteland. Nee, de meerderheid woont in kleinere tot (middel)grote steden, waar doorgaans een vergelijkbare mentaliteit heerst: de ‘Middenlandermentaliteit’. Een typisch Nederlandse zienswijze: ’Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Nu zal er vast ergens ‘driehoog-achter’ een verdwaalde racist wonen. Maar de Middenlander is in essentie een enigszins burgerlijk en mildconservatief persoon, die wel ‘OK’ is. Een beetje saai misschien. Maar zeker geen racist. De Middenlander woont bijvoorbeeld in Amersfoort, Schagen of Apeldoorn. Of in Meppel, Etten-Leur of Helmond. En in vele andere plaatsen.

De Middenlanderpartij: winnaar van de verkiezingen?

Ik voorspel dan ook dat een politieke partij die zich richt op deze Middenlander wel eens de grootste van Nederland kan worden. De ‘Middenlanderpartij’. Een partij met gezond verstand. Een uiterst democratische partij. Met rechten voor iedereen. Ongeacht je afkomst of ‘identiteit’. We moeten het samen rooien, mensen. Dus stop met dat racismegeroep. Nederland kent geen institutioneel racisme. Alles bij onze instanties is tegen racisme gericht. Sterker nog: mensen met een kleurtje of van een bepaalde minderheid worden juist in alle opzichten door de officiële instanties bevoordeeld (‘Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar…’, et cetera).

Stoppen met cancellen

En stoppen we dan ook met het ‘cancellen’ van mensen? Ja, alsjeblieft. Het enige dat gecanceld kan worden is het jaar 2020. Teveel ellende. En te veel ondemocratische ontwikkelingen. Laten we dit jaar opnieuw beginnen. Met een schone lei. En laten we elkaar behandelen als mensen, als elkaars vrienden. Niet als elkaars vijanden.

 

__________________________________________

*)       Hans van Tellingen is geograaf en is directeur/eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo bv. Hij is hoofdauteur van ‘Waarom Stenen Winkels Winnen’. Als sociaal wetenschapper is Hans tevens een dossiervreter en een fanatiek waarnemer van maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen.

 

**)     Ik neem aan dat de rechten van de afbeelding bij de maker van Peanuts liggen, Charles M. Schulz, kom de afbeelding vaak tegen op het internet, maar weet niet wie de maker van deze specifieke afbeelding is en wie de tekst heeft gemaakt.

Deel deze pagina

Nieuwste artikelen

Tien tips om van een winkelgebied een winnaar te maken

Bron: PropertyNL En als je doorscrollt…

14 november 2023 lees verder

Winkelen is gezond

Bron: SCN Today 'Winkelen is gezond'. Blog van Jeroen Verwaaijen en mij over…

2 november 2023 lees verder

Wees geen retailhork en bied service, ook ná de aankoop

Bron: De Ondernemer Vers blog en…

15 oktober 2023 lees verder

In het nieuws