Discounters nemen winkelstraat over: 'Consumenten zijn de schaamte voorbij'
Bron: Vastgoedmarkt
Interview Hans van Tellingen met VastgoedMarkt. "Discounters bieden vaak ook A-merken aan, maar dan tegen een lagere prijs dan bij concurrenten in een hoger prijssegment. Zo kost een tube tandpaste van Sensodyne bij Action 2,29 euro, terwijl diezelfde tube bij Kruidvat, Albert Heijn en Etos 5 tot 7 euro kost. Zelfs als Kruidvat een actie heeft van bijvoorbeeld drie tubes voor 13 euro, is dat nog steeds duurder dan bij Action.
Ook consumenten met een dikkere beurs vinden dit interessant, met name wanneer de prijzen blijven stijgen. Ik ken een heleboel mensen die het goed voor elkaar hebben, maar toch vaak naar de Action gaan. De kracht van de discounter ligt in de kwaliteit van de producten. Discounters verkopen echt niet alleen maar rommel. Ze bewijzen dat ze ook met lage prijzen een redelijke tot goede kwaliteit kunnen bieden.
Discounters schuiven vaak, op den duur, op naar het middenprijssegment en dat zal nu weer gebeuren. Dat is een terugkerend patroon in de retailgeschiedenis. Hema en Blokker begonnen ook als koopjesketen, maar groeiden naar het middensegment. Dat biedt weer ruimte voor de opkomst van nieuwe discountketens, omdat de verschuiving zorgt voor een gat in het lagere segment dat weer vanzelfsprekend wordt opgevuld.
Het middensegment is met een aandeel van ongeveer twee derde op de markt in Nederland het ‘grootste en sterkste segment'. Nederlanders willen simpelweg een goede deal. We hoeven niet altijd de allerlaagste prijs, maar producten moeten wel een goede prijs-/kwaliteitverhouding hebben. Retailexperts die zeggen dat vrijwel alleen discountwinkels of 'high end'-winkels de toekomst hebben, hebben het dan ook mis in mijn optiek.’
De verschuiving naar het middensegment kan voor een discounter risico's betekenen. De kracht van discounters is zoals gezegd dat ze een lage prijs vragen voor een relatief goede kwaliteit. Zodra discounters hun prijzen te veel gaan verhogen om marges te verbeteren, verliezen ze hun kracht, dan moeten ze een nieuwe manier vinden om zich te onderscheiden. Dat is bij Blokker gebeurd.
Na de opschuiving naar het middensegment raakte Blokker in eerste instantie in de problemen. Om zich te onderscheiden op de markt begon Blokker met een huismerk en creëerde het een ruimer aanbod in verschillende prijsklassen. Dat had een positief effect op de resultaten, maar het bedrijf kreeg uiteindelijk – voordat het volledig was hersteld – de genadeklap door het coronabeleid. Als de overheid beter had meegedacht over terugbetaling van de coronaschulden had Blokker overigens niet failliet hoeven gaan."
Lees hier het hele artikel.
Deel deze pagina
Artikelen
Discounters nemen winkelstraat over: 'Consumenten zijn de schaamte voorbij'
Bron: Vastgoedmarkt Interview Hans van Tellingen met VastgoedMarkt.…
De deconfiture van het deelvervoer
Bron: OpinieZ Nieuwe blog. "Deelvervoer wordt maar niet winstgevend. En het hoogdravende…
Retail-expert Hans van Tellingen over verdwijnende plus-sizecollecties: “Ik denk niet dat ze het goed genoeg hebben geprobeerd”
Heel leuk interview met Amanda Arcadia Algra: "Nu de body-positivity trend lijkt af…
Bijzondere winkelstraten als de Van Woustraat verdienen autobereikbaarheid
Bron: Stadszaken Nieuwe column op Stadszaken.nl: "Het beleid…