#NooitMeerLockdown Alles kan blijvend open

7 juli 2021

Kalverstraat 4 juli 2021, eigen foto

 

#NooitMeerLockdown

Alles kan blijvend open

 

(Dit blog is op 21 juni geschreven en is ook op de site van OpinieZ op 27 juni 2021 geplaatst)

 

Door Hans van Tellingen (*)

 

Hoera! Versoepelingen. Er waart een golf van optimisme door het land. Want veel maatregelen zijn opgeheven. Maar blijft dat zo? Velen vrezen dat er in het najaar toch weer een nieuwe coronagolf komt. Zodat we wéér op slot moeten. Dat mag niet gebeuren. Want is het niet zo dat ALLE maatregelen eigenlijk subiet van tafel kunnen? En dan voor altijd? En is het tevens niet zo dat ‘testen voor toegang’ of het eisen van ‘vaccinatiebewijzen’ eigenlijk te beschouwen zijn als verzwaringen in plaats van versoepelingen? Ook deze maatregelen zullen van tafel moeten. Lees hier mijn pleidooi om nooit meer van een lockdown gebruik te maken. Om wat voor reden dan ook.

OMT heeft geen idee

Wat mij verbaast is dat velen denken dat alle medici, virologen, epidemiologen, immunologen, RIVM’ers en OMT’ers experts zijn in lockdowns. Dat zijn ze niet. Ze hebben zelfs geen idee. Het is namelijk nooit eerder gebeurd dat gezonde mensen worden opgesloten. En wat blijkt nu? Lockdowns werken niet. Sterker nog: als je zelf enig onderzoek doet naar de studies die het laatste jaar zijn verricht, kom je tot de conclusie dat de lockdowns juist vaak tot méér sterfgevallen leiden, geen sterftes weten te voorkomen en dat zij verder alleen maar ellende tot gevolg hebben. Er zijn inmiddels tientallen studies, vaak ook peer reviewed, die dit aantonen. Via deze link kunt u er 35 vinden. Als u door dit artikel scrollt, u tevens een aantal van de vermelde studies leest en de conclusies weet te vatten, bent u automatisch een groter expert in ‘Non Pharmaceutical Interventions’ (oftewel lockdowns) dan een RIVM’er of OMT’er. Het is dus tijd om de ‘adviezen’ van RIVM en OMT voortaan maar voor kennisgeving aan te nemen. Omdat deze veel meer ellende veroorzaken dan zij trachten te voorkomen.

De preventieparadox bestaat niet

Zo kent België met de strengste lockdown van West-Europa ook de meeste covid-overlijdens per miljoen inwoners. Soepele maatregelen, zoals in Zweden, leiden vaak tot betere resultaten.

En ook in de Verenigde Staten hebben de staten met geen of weinig maatregelen het niet slechter gedaan dan de staten met een strenge lockdown. En een staat met ‘geen maatregelen’, zoals Florida sinds september 2020, heeft het zelfs heel goed gedaan.

Vrijwel geen enkele maatregel heeft gewerkt. Zonder coronamaatregelen waren er dus niet meer slachtoffers gevallen. Sterker nog: dan waren er ook geen slachtoffers te betreuren die te wijten zijn aan de maatregelen. Waren wij veel beter af als land, maatschappij, samenleving en economie. En hadden wij ook onze jeugd, voor wie het virus volstrekt ongevaarlijk is, niet zo dramatisch moeten beperken in hun levensgeluk. Want hebben wij hen niet onnodig beknot in hun drang om elkaar te ontmoeten? En hebben wij ook niet hun recht op onderwijs grotendeels ontnomen?

Lockdowns worden bijgezet in de anomalieën van de wereldgeschiedenis

Wij bevinden ons op een kantelmoment. Want binnenkort gaat dan ook alles open. En uiteindelijk ook zonder voorwaarden. Omdat mensen dat gewoon willen. En we gaan ook niet meer dicht. De irrationele, onwetenschappelijke lockdowns én de testsamenleving en het vaccinpaspoort worden binnenkort bijgezet in de anomalieën van de wereldgeschiedenis.

Coronamaatregelen werken niet, dus alles kan open

Maar dat gaat niet vanzelf. Meer en meer mensen zullen stelling dienen te nemen tegen die maatregelen. De angst voor de dood heeft velen aangezet tot ‘niet meer durven leven’. De enige wijze waarop we snel definitief deze ellende van coronamaatregelen achter ons laten is niet zozeer ons blijven wentelen in die maatregelen, maar eerder om ons vrij te vechten hieruit door ons erover uit te spreken.

En sluit de boel niet nog een keer

Maar je tegen de maatregelen uitspreken is misschien niet eens nodig. Want door gewoon ‘normaal te doen’ verdwijnen deze ook. Als sneeuw voor de zon. De overheid kan namelijk de grondrechten van de burger niet schenden. Zoals ik mij vorige maand al afvroeg: is COVID eigenlijk wel een categorie A-infectieziekte met een IFR/sterftepercentage van slechts 0,15%? Waarom is de A-status nooit bekrachtigd door onze volksvertegenwoordigers? Wordt de wet niet overtreden door de minister van VWS? Is de spoedwet eigenlijk wel gerechtvaardigd?

Houdt dat bijvoorbeeld tevens niet in dat het onvervreemdbare recht van het kind om onderwijs te genieten altijd van kracht moet zijn? Dat de overheid onze kinderen dat recht niet mag ontzeggen? Mogen evenementen wel verboden worden? Mag de overheid mensen dwingen om verplicht thuis te werken in plaats van op kantoor?

Leve de ondernemer

Daarbij, en dan betreft het mijn eigen vakgebied, mogen winkels wel gesloten worden? En cafés en restaurants? Er is jurisprudentie die aantoont dat de overheid een winkel en een horecazaak eigenlijk niet mág sluiten of (qua aantallen bezoekers) reguleren. Want is de winkel eigenlijk wel een publieke ruimte? De voorzieningenrechter in 2014 zegt van niet. En later is dat ook nog bekrachtigd door de Hoge Raad. Dat betekent dat de winkels (en horeca) gewoon altijd open mogen. Ik nodig elke jurist uit om hier een diepgaande studie naar te verrichten.

Want zonder al deze retailers, horeca-uitbaters, evenementbedrijven en andere ondernemers is het fundament weg uit de samenleving. Zij vormen de basis van onze rechtstaat en democratie. Zonder ondernemers resulteert geen economie. Zonder economie is er geen bloeiende maatschappij. Zonder maatschappij bestaat er geen overheid. Zonder overheid is er geen gezondheidszorg. ALLES begint bij de ondernemer. En die ondernemer mag je niet het recht ontnemen om te mogen ondernemen.

Koop spulletjes, geen Great Reset

Dit zeg ik al sinds maart 2020: The Roaring Twenties breken aan. En mensen gaan meer consumeren dan ooit tevoren. Retail, horeca, evenementen en toerisme staan aan de vooravond van grote bloei. En de mensen die bang zijn voor Great Reset en meer van dat soort ongein? Ga consumeren. Koop spulletjes. Wees ‘mens’. Het is eigenlijk heel simpel. Lach het World Economic Forum uit door veel aankopen te verrichten. De door hen bepleitte ‘deeleconomie’ heeft maar beperkte toekomstmogelijkheden. Het willen ‘bezitten van spullen’ is bijna in het DNA van de mens verankerd.

En hoe lossen we de covid-problematiek dan wel op?

Het is eigenlijk heel eenvoudig. ‘Vaccin voor wie het wil. Geen vaccin voor wie het niet wil. Ivermectine als je toch ziek wordt. Ventileren. Geen testsamenleving. Geen vaccinpaspoort. Spoedwet weg. Meer verpleegkundigen. Stop alle maatregelen’. Ik heb er in januari en maart al veel over geschreven.

Dus ja: ventileren is de enige maatregel die wél werkt. Net als thuisblijven bij symptomen. Asymptomatische mensen zijn niet besmettelijk. Verder hebben pcr-testen alleen zin als je wél symptomen hebt.

Vaccins?

Ik ben geen anti-vaxxer, maar ik begrijp dat er bedenkingen zijn tegen vector DNA-vaccins (Janssen, Astra Zenica) en mRNA-vaccins (Pfizer, Moderna). Deze zijn behoorlijk experimenteel. Nu lijkt mij het verhaal van immunoloog Dolores Cahill, en in haar kielzog advocaat Reiner Füllmilch, erg overdreven. Deze mevrouw beweert dat een groot gedeelte van de mensen kan komen te overlijden. Maar dat er soms serieuze bijwerkingen zijn is helder, zegt ook Lareb. En wat de bijwerkingen zijn op langere termijn is nog volstrekt onduidelijk. Feit is wel dat dat gepush nogal averechts werkt. En dat vindt Harvard-epidemioloog Martin Kulldorff ook.

Ook veel Nederlandse experts zijn van mening dat vaccineren van jong volwassenen en kinderen vrij nutteloos is en tevens niet geheel zonder risico. En ook het vaccineren van mensen die het virus al hebben gehad is twijfelachtig. Risicogroepen vaccineren en mensen met medische contactberoepen kan echter wél nuttig zijn.

Laat het alsjeblieft over aan de mensen zelf en verplicht het (direct of indirect) niet. Dat is alles. Want ja, de kans dat je levensbedreigend ziek wordt van covid is, als je geen risicogroep bent, nu eenmaal miniem, nihil en (vrijwel) niet existent. Zelfs de Russische president Poetin toont zich een ware liberaal op dit onderwerp. Meer dan onze bewindvoerders.

En die Deltavariant?

Nieuwe angst wordt gecreëerd door de Deltavariant (of Indiase variant). Deze is ongegrond. Zegt ook de Ierse rekenmeester Ivor Cummins. Daarbij is deze variant veel minder schadelijk dan vorige varianten, deze leidt nauwelijks tot overlijdens.

Een chique uitweg: #NooitMeerLockdown

Er is veel gemarchandeerd met cijfers, ‘feiten’ en uitgaven. Zo is er bij het ministerie van VWS 5 miljard aan uitgaven verdwenen zonder enige verantwoording. En ook het handelen van OMT-lid mevrouw Marion Koopmans ligt, terecht, onder een vergrootglas door haar mogelijk aandeel in het verzwijgen van het zogenaamde Wuhan lab leak.

Dus hoe komen onze politici, OMT’ers en RIVM hier ongeschonden uit? Nou, dat zal niet volledig lukken verwacht ik. Maar men zou kunnen beginnen met een welgemeend excuus. En de vermelding dat zij naar beste eer en geweten gehandeld hebben. Als dat zo is tenminste. Dat lijkt mij de enige weg. De maatregelen waren in eerste instantie gebaseerd op een IFR van 3,4%, dat is een fors sterftepercentage. Maar in werkelijkheid bleek deze dus 0,15% te zijn. Ik denk dat een mea culpa de enige uitweg vormt voor onze bewindvoerders en hun adviseurs om enigszins ongeschonden uit deze crisis te komen. In combinatie met de belofte dat er geen derde lockdown meer komt. Ook niet als het een klimaatlockdown betreft. Want politici als Jesse Klaver van GroenLinks hinten hier al op. Net als Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. #NooitMeerLockdown dus. Om wat voor reden dan ook.

Ons land zal helen

Alles zal blijvend open moeten. Dan zijn er minder besmettingen, minder ziekenhuisopnamen en minder doden. Er vindt herstel van de economie plaats en herstel van de samenleving. Dan zijn er weer meer gelukkige mensen. Is er sprake van een herstel van naastenliefde. Zal de heling van het land zich voltrekken. En is er eindelijk een einde gekomen aan het onderlinge wantrouwen en de achterdocht. #NooitMeerLockdown. Laten we dat met elkaar afspreken. Het is de enige weg naar heling van de samenleving.

 

______________________

*)       Hans van Tellingen is sociaal-geograaf en is directeur/eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo bv. Hij is hoofdauteur van ‘Waarom Stenen Winkels Winnen’. Als sociaal wetenschapper is Hans tevens een dossiervreter en een fanatiek waarnemer van maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen. Hans publiceert vrijwel wekelijks artikelen in De Ondernemer, in EW (Elsevier Weekblad), Retailtrends, Emerce, Stadszaken, OpinieZ en anderen.

 

Deel deze pagina

Nieuwste artikelen

Retailmisser: bestellen met QR-code in de horeca

Bron: Elsevier/EW Lees hier mijn nieuwe column in de Elsevier/EW. …

30 november 2022 lees verder
18 oktober 2022 lees verder

Webshops en thuisbezorging: achterhaalde en verliesgevende combinatie

Bron: EW Magazine Eerste voorpublicatie van het nieuwe boek:…

7 oktober 2022 lees verder

In het nieuws

16 november 2022 lees verder

Hans van Tellingen bij RTLZ / Next Level TV

Bron: RTLZ In november 2022 was ik…

11 november 2022 lees verder

Interview De Nieuwe Wereld Ondernemers

Bron: YouTube Interview met Olaf Weller van De Nieuwe Wereld Ondernemers.…

18 oktober 2022 lees verder