Opnieuw CTB: VNO-NCW en MKB draaien ondernemers de nek om

30 augustus 2022

Opnieuw CTB: VNO-NCW en MKB draaien ondernemers de nek om

Werkgeversorganisaties als VNO-NCW en MKB Nederland draaien eigenhandig hun eigen leden, de ondernemers, én de samenleving de nek om door het CTB/coronatoegangsbewijs weer terug te wensen als coronamaatregel de aankomende winter. Of: deze in ieder geval niet uit te sluiten als laatste redmiddel mocht de boel anders weer dicht gaan. Dat meldt het Algemeen Dagblad op 10 augustus 2022. De gevolgen zijn niet mals.

Meer dan 50% omzetverlies?

Er zal hoogstwaarschijnlijk sprake zijn van (veel) meer dan 50% aan omzetverlies. En dat nog wel voor een bewezen niet werkend instrument, dat daarbij ook nog mensenrechten schendt. Winkelen en horecabezoek zijn niet alleen nuttige bezigheden, maar betreffen ook activiteiten die mensen bovenmatig appreciëren. Een barrière opwerpen bij de ingang van een winkel/café/restaurant gaat daarom veel omzet kosten. Nu is een mondkapje ook al een onding met een negatieve impact op de omzet, maar de mogelijke invoering van de coronapas bij de ingang is helemaal een brug te ver. Niet alleen de ongevaccineerden raak je zo kwijt. Dat betreft in het aankomend najaar zo’n 40 à 45% van de volwassen bevolking (hooguit 60% zal volledig geboosterd zijn is de verwachting). Maar denk ook eens aan al die vriendinnengroepen die op een zaterdag gezellig samen gaan shoppen. Als er een vriendin bij is die geen QR-code heeft, haakt de hele groep af. Dat kan zo maar leiden tot veel meer dan de helft minder bezoekers in je winkel. Het is de opmaat naar een faillissement.

Mensen uitsluiten

Het is tijd om te allen tijde ‘nee’ te zeggen tegen iets wat een onderneming, de economie en de complete samenleving bewust kapot zal maken. Want naast een omzetkiller maakt het CTB ook onderscheid tussen mensen. Het sluit mensen uit. Mensenrechten worden geschaad. In alle opzichten is het CTB onwenselijk. Ik doe dan ook een oproep aan de werkgeversorganisaties om alsnog ‘nee’ te zeggen tegen dit onzalige plan. Want met failliete leden is er uiteindelijk ook geen werkgeversorganisatie meer. En we willen toch geen mensen uitsluiten? Of hen dwingen tot iets, een prik met een onduidelijk effect inmiddels, wat ze eigenlijk liever niet (meer) willen?

MKB ‘ers willen geen CTB

Wat is er in hemelsnaam in de hoofden van de besturen van deze werkgeversorganisaties omgegaan om dat CTB überhaupt te durven bepleiten? Is men gezwicht voor berichten vanuit de regering? Dat men toch maar moet meewerken als het kabinet daarom vraagt? Kennelijk wordt het bestuur van deze werkgeversorganisaties bevolkt door mensen die graag hun goede wil willen tonen. Zodat het landsbestuur weer kan zeggen: “Zie je wel, de werkgevers willen het zelf”. Maar de leden willen het niet. Ik ken in ieder geval geen enkele MKB’er die voorstander is van het CTB.

Volg niet altijd de EU

Daarbij lijkt ook ons kabinet (deels) te worden aangestuurd door de EU, in die zin dat de EU een groot voorstander is van het CTB. En ons kabinet is volgzaam. Té volgzaam. Waar is onze eigen, Nederlandse soevereiniteit gebleven? Onze Hollandse nuchterheid?

De coronapas is dus ongewenst. De QR-code is een farce. Deze voorkomt geen besmettingen. Omdat gevaccineerden namelijk ook besmettelijk zijn als ongevaccineerden. De QR-code dient daarom geen enkel praktisch nut. Ook TNO heeft in opdracht van de regering aangetoond dat het CTB geen zin heeft. En dat deze hele bevolkingsstammen tegen elkaar opzet. Grote groepen mensen worden achtergesteld. Omdat zij geen toegang meer hebben tot de horeca, de winkel, de sportkantine, het museum, de sportschool, de muziekles, het theater, de bioscoop, het vliegtuig. Et cetera.

Ventileren, dat werkt wél

Vrijwel geen enkele coronamaatregel heeft een positief effect gehad, integendeel zelfs. De enige coronamaatregelen die wél een zeker netto positief effect hebben, zijn vrij simpel: thuis blijven bij klachten, ventileren en het verhogen van de ziekenhuiscapaciteit, zeker ook qua verpleegkundigen. Dát zijn de maatregelen die prima zijn en ook weinig ingrijpend voor bedrijven en burgers.

Dus daarom, werkgeversorganisaties: stop het steunen van het coronatoegangsbewijs. U doet uw leden én de gehele maatschappij er een groot plezier mee.

__________________________________________________

­­­­­­­­­­­­­­­­­*)       Hans van Tellingen is auteur (van onder andere de bestseller ‘Waarom Stenen Winkels Winnen’), spreker , sociaal geograaf, retailspecialist, en is DGA van consumentengedragsonderzoeker en winkelcentrumonderzoeker Strabo bv.

**)     Dit blog stond op 14 augustus ook op de site van Indepen.

Deel deze pagina

Nieuwste artikelen

In het nieuws

Waarom de stenen winkel blijft

Bron: Schoenvisie Geïnterviewd door Schoenvisie over 'Retail is Mensenwerk' en 'Waarom…

9 april 2024 lees verder

Heeft de koopavond nog toekomst?

Bron: RetailTrends Geïnterviewd door RetailTrends / Marjolein Straatman: "Toch kan de…

4 april 2024 lees verder