Manifest van het Blue Team ‘snel en veilig terug naar normaal met minder sterfgevallen’

13 oktober 2020

(Eigen foto, winkelcentrum Ackershof, Pijnacker)

 

Manifest van het Blue Team

‘snel en veilig terug naar normaal met minder sterfgevallen’

 

Dit is de korte versie. Ons volledige manifest, met meer onderbouwing, kunt u hier lezen. U leest nu de samenvatting.

 

Waarom?

Een nieuwe set aan draconische coronamaatregelen werd gisteren bekend gemaakt. Ook wordt de coronawet, weliswaar afgezwakt maar nog steeds ongrondwettig, klaargestoomd om door de beide Kamers geloodst te worden. Zorgwekkende ontwikkelingen.

Daarom is er dit manifest. Geschreven door Jan Gajentaan en Hans van Tellingen, de oprichters van het Blue Team. Wij zijn bezorgde burgers. En staan met onze achtergrond en activiteiten midden in de samenleving. Wij zien het mis gaan. Qua angst in de samenleving. Qua maatregelen van de regering. En ook qua bescherming van ’the old and frail’.

Dit virus ken een sterftepercentage (IFR) van 0,13%. Zegt ook de WHO inmiddels. Vergelijkbaar met een zwaar griepvirus. Maar daar houdt de vergelijking op. Het griepvirus is namelijk gevaarlijk voor alle leeftijdsgroepen. COVID daarentegen is voor jongeren vrijwel geheel onschadelijk. Maar is helaas wél heel schadelijk voor sommige ouderen. Als dat besef indaalt, is (een deel van) de oplossing al een stuk dichterbij gekomen.

Disclaimer

Nee, wij zijn geen virologen of epidemiologen. Gelukkig niet. Want als je sommige virologen de macht geeft zouden we zelfs in 2040 nog in lockdown kunnen zitten. Terwijl er ook ideeën zijn van wereldvermaarde epidemiologen (Gupta, Kulldorff en Bhattacharya) van The Great Barrington Declaration, die hier juist haaks op staan. En zelfs de WHO noemt Gupta en haar vrienden in positieve zin. Het tij is aan het keren. Een lockdown is contraproductief. Leidt tot veel meer doden. En tot meer ongelijkheid in de wereld.

Wat te doen?

Hoe kunnen we dan wél -veilig en snel- terug naar het oude normaal? Wij denken aan volgende tien stappen:

  1. Open buiten alles. Zonder mondkapje. Geen anderhalve meter nodig. Buiten is het vrijwel volledig veilig.
  2. Ventileer binnenruimten. Laat het doortochten. Ook in de winter. En als er geen ramen zijn? Investeer dan in ventilatiesystemen die frisse lucht naar binnen blazen. En oude lucht naar buiten. Scholen, collegezalen, kantoren, kroegen, theaters, evenementlocaties, et cetera, kunnen dan weer vrij betreden worden. Alleen in slecht geventileerde ruimten is afstand nuttig en heeft een mondkapje enig zin.
  3. Laat de jeugd gewoon feestvieren. Jongeren zorgen voor de groepsimmuniteit. Zodat er uiteindelijk minder ouderen worden besmet. En er juist minder doden vallen.
  4. Het enige wat lijkt te werken is mitigeren. Oftewel het virus enigszins gematigd door de maatschappij laten gaan. Bescherm dan wél de ouderen en de mensen met onderliggende ziekten. Regel betere ventilatie in verzorgingstehuizen. Maar bezoek je (groot)ouders wel. Spreek dan buiten met ze af. En als je binnen bent? Doe dan een medisch (!) mondkapje op. Houd dan wél een beetje afstand. Dan kun jij als bezoeker het virus vrijwel niet overdragen.
  5. Ga gewoon de deur uit. En ontmoet je collega’s op je (geventileerde) werklocatie. Maak uitstapjes. Van Teams of Zoom wordt bijna geen mens gelukkig.
  6. En voor de mensen die toch ziek worden? Er zijn verschillende ‘early treatments’. Uit klinische onderzoeken blijkt dat vroege behandeling met antivirale middelen leidt tot minder hospitalisatie en minder IC-opnamen en sterfte.
  7. Verhoog de ziekenhuiscapacaciteit qua hardware (bedden) en software (deskundig personeel). Verdubbel het loon van de gespecialiseerde verpleegkundigen dit najaar (tijdelijk) en bereik groepsimmuniteit in december/januari. Richt desnoods noodhospitalen in (Slotervaartziekenhuis staat leeg, veel hotels ook). En haal oud-verpleegkundigen terug. Of haal ze uit het buitenland. En geef hen tijdelijk 100% loonsverhoging. Dat is veel goedkoper dan de economie en maatschappij redden met honderden miljarden.
  8. Stop met de invoering van de spoedwet. Wij schreven er al eerder over.
  9. Voer sneltesten in voor verzorgingstehuizen, maar ook voor horeca, sportevenementen, concerten en theaters. Bezoek ouderen/zwakkeren alleen als je zelf negatief getest bent. Dat geldt ook voor een (binnen)evenement. Zo voorkom je de zogenaamde super spreading.
  10. Verkiezingen. Ons inziens win je de verkiezingen in maart met het eerlijke verhaal dat de regering uiteindelijk streeft naar groepsimmuniteit.

Terwijl het Red Team pleit voor een strategie van maximale onderdrukking met alle economische en psycho-sociale schade van dien (tot er een 100% effectief vaccin is, waarschijnlijk een illusie) pleit het Blue Team voor een rationeel uitgangspunt. Net als de epidemiologen van Oxford, Harvard en Stanford denken wij dat een bepaalde mate van herd immunity de enige manier is om de pandemie te stoppen. Of in ieder geval voldoende af te remmen. Dat is dus een heel ander uitgangspunt. Weet dat 50% van de mensen al een vorm van kruisimmuniteit bezit. En dan is 10% tot 20% ‘besmettingen’ al voldoende voor een vorm van groepsimmuniteit.

Mocht het te snel gaan met besmettingen zijn wij niet perse tegen elke beperkende maatregel. Wij vinden een tijdelijke mondkapjesplicht in publieke binnenruimten het overwegen waard. Dit heeft dan de voorkeur boven maatregelen die de economie en de bewegingsvrijheid van de burgers schaden.

Blue Team

Elke beperkende maatregel is er een te veel als deze niet echt nodig is. Bescherm bepaalde groepen. Maar laat de samenleving weer (vrijwel) volledig opstarten. Dát is waar wij voor staan met de oprichting van ons Blue Team. Dat wordt een groep mensen, vooralsnog op online-basis, die allen het gezond verstand laten prevaleren. 

Wij schrijven sinds maart al blogs over dit onderwerp (op sites van De Ondernemer, Elsevier en OpinieZ) en zaten al vroeg op het spoor van mogelijke groepsimmuniteit met ‘zo veel mogelijk vrijheid’, met ‘zo weinig mogelijk beperkingen’ en ‘zo weinig mogelijk sterfgevallen’.

Als je interesse hebt om je aan te melden zend dan een mail naar info@hansvantellingen.nl. Iedereen is welkom, maar complotdenkers zijn dat niet. Het is geen complot namelijk. Het is ‘geklungel’ van onze regeringen, die eigenlijk niet weten wat te doen. Afhankelijk van de response werken wij het volledige manifest op deelgebieden verder uit.

Binnenkort starten wij ook een eigen twitteraccount.

Wij nodigen verder een ieder uit om constructieve adviezen te geven om de maatschappij weer vlot te trekken. Dan kunnen we onze bewindvoerders voeden met mogelijke oplossingen om uit deze crisis te komen. Zonder het land op slot te zetten. Met minder in plaats van meer overlijdens. En met liefde voor dit land, mens en maatschappij.

Hartelijke groeten van Jan Gajentaan (Human Resources Manager) en Hans van Tellingen (sociaal geograaf).

Deel deze pagina

Nieuwste artikelen

Tien tips om van een winkelgebied een winnaar te maken

Bron: PropertyNL En als je doorscrollt…

14 november 2023 lees verder

Winkelen is gezond

Bron: SCN Today 'Winkelen is gezond'. Blog van Jeroen Verwaaijen en mij over…

2 november 2023 lees verder

Wees geen retailhork en bied service, ook ná de aankoop

Bron: De Ondernemer Vers blog en…

15 oktober 2023 lees verder

In het nieuws