Ik wil mijn land terug, Nederland is stuk | Omarm demonstranten, maar straf relschoppers

26 januari 2021

(Eigen foto: Herestraat Groningen, augustus 2018)

 

Ik wil mijn land terug, Nederland is stuk

Omarm demonstranten, maar straf relschoppers

 

Ik wil mijn land terug. Nederland is stuk. Ik heb altijd volgehouden dat Nederland het prettigste en meest vrije land ter wereld is. Een ‘gaaf land’, zoals premier Rutte ons dat voorhoudt. Sinds 2017 is dat geloof echter langzaam afgebladderd. In 2020 is de achteruitgang in een stroomversnelling geraakt. En 2021 is het sluitstuk van deze nachtmerrie. Nederland is geen gaaf land meer. Niet op dit moment althans.

Ik wil mijn land terug, Nederland is stuk

Want sinds december gaan ‘de cijfers’ naar beneden. Die van de aantallen positief getesten. Die van de percentages positief getesten. Die van de ziekenhuisbezettingen. Die van de bezettingen op de Intensive Care. Én die van de Reproductiefactor (de ‘R). Maar de media brengen elke dag dan nét dat cijfer naar buiten waar er die dag sprake is van een minieme stijging. Terwijl de andere cijfers die dag gedaald zijn. Terwijl de trend, ook voor de variabele die die dag net iets stijgt, gewoon dalende is.

Ik wil mijn land terug, Nederland is stuk

Omdat leden van het OMT, zoals de heren Kuipers en Gommers, voorspellingen doen over grote tekorten aan ziekenhuiscapaciteit vanwege onder andere de ‘Britse variant’. Maar die voorspellingen komen nooit uit. De heer Kuipers zit er vaak faliekant naast. Tot wel 400% boven de werkelijkheid. Veel dokters, hoe goed ze ook zijn in hun vak, zijn meestal geen rekenaars.

Ik wil mijn land terug, Nederland is stuk

Want SARS‐CoV‐2 zorgt voor een bezetting van iets meer dan 2.300 ziekenhuisbedden (0,01%), waarvan iets meer dan 600 IC-bedden (0,003%), op een bevolking van bijna 17,5 miljoen. En dat terwijl OMT/kabinet weigeren op te schalen naar een niveau dat past bij een rijk land als Nederland. 

Ik wil mijn land terug, Nederland is stuk

Omdat de minister van Onderwijs niet opstaat tegenover de schijnbare machthebber in dit land, het OMT, en dus de scholen en universiteiten gesloten houdt. Onze jeugd wordt verwaarloosd. Met alle kwalijke gevolgen (zelfmoord, depressiviteit, huiselijk geweld en een kind zijn/haar recht op onderwijs ontnemen) aan toe.

Ik wil mijn land terug, Nederland is stuk

Dit omdat het volledig op slot gaat. Het volledig wordt ontwricht. De economie, het ondernemerschap, de werkgelegenheid en de maatschappij naar de gallemiezen worden geholpen door een virus met sterftepercentage/IFR van 0,23% (bron: WHO). Reden voor zorg. Maar niet voor een lockdown. Want lockdowns werken bewezen niet. Dat blijkt onder andere uit deze 29 studies, maar ook uit deze drie studies van onder andere The Lancet. Daarbij is deze zeer recente studie van Stanford University ook nog eens peer reviewed. En heeft bureau Gupta tevens berekend dat het huidige beleid leidt tot acht tot twintig keer zo veel verloren levensjaren als de levensjaren die worden gered door de coronamaatregelen.

Ik wil mijn land terug, Nederland is stuk

Want sinds 22 januari geldt tevens een avondklok. Terwijl er geen enkel bewijs is voor de effectiviteit daarvan. Sterker nog, ze werken, bewezen,  niet. Want als lockdowns dat niet doen, doen avondklokken dat ook niet. OMT en kabinet maken gebruik van assumpties. Die niet wetenschappelijk gestoeld zijn. Maar gebaseerd zijn op vage berichtgeving uit de media. Het gevolg is dat mensen worden beboet als zij na 21.00 uur een ommetje maken. En fietsers worden opgejaagd als zware criminelen. En nog zorgwekkender: is het eigenlijk niet zo dat het fenomeen avondklok mogelijke rellen juist aanwakkert? Als er niemand op straat is, is er ook geen sociale controle. En is het vrij spel voor rellen, plunderingen en vernielingen. Daar kan de politie niet tegen op in haar eentje.

Ik wil mijn land terug, Nederland is stuk

Omdat jarenlang inwoners als rechteloze burgers zijn behandeld. En dat door de toeslagenaffaire hun levens zijn verwoest. En het is aan twee Kamerleden, Renske Leijten en Pieter Omtzigt, te danken dat dit boven water is gekomen. En zij zijn door andere politici, waaronder die van het kabinet, tegengewerkt.

Ik wil mijn land terug, Nederland is stuk

Het land gaat op slot, tot avondklok aan toe, maar bijna niemand is gevaccineerd in dit land. Alleen Bulgarije doet het in Europa nog slechter dan wij. Het kabinet, OMT, GGD, RIVM zouden zich eens achter de oren moeten krabben waar zij in Godsnaam mee bezig zijn.

Ik wil mijn land terug, Nederland is stuk

Want het demonstratierecht wordt ernstig beperkt. Tegen alle grondwettelijke rechten van de burger in. En als de burgers op 17 januari dan tóch met tegen de 10.000 (beelden spreken voor zich) gaan demonstreren op het Museumplein, deze demonstratie dan met veel intimidatie wordt neergeknuppeld. Het blijkt uit ooggetuigenverklaringen, uit bestudering van camerabeelden en uit deelnemersverklaringen dat de politie ‘begon’. Daarbij ook geholpen door de zogenaamde ‘Romeo’s’. Undercoveragenten die zich voordoen als relschoppers en bewust het vuurtje aanstoken. Hier zijn zoveel beelden van dat het niet te ontkennen valt. Annelies (@annstrikje), journaliste, beschreef het als volgt: ’Met mijn eigen ogen heb ik vervolgens gezien dat Romeo’s een vuurwerkbom afstaken en stenen gooiden naar de politie. Ze waren goed te herkennen, ze hadden namelijk allen een mondkapje voor’. Maar ook het NRC beaamt dat de politie de gevechten begon. Nu ben ik heel erg voor ‘orde handhaven’. Maar ik ben tegen geweld dat actief door de politie wordt geïnitieerd. Ik ben alleen voor ingrijpen van de politie als dat reactief wordt ingezet. Als demonstranten gedrag vertonen dat niet door de beugel kan. Maar daar was hier dus geen sprake van. Zegt ook deze jurist in de Volkskrant.  

Geef ruimte aan demonstranten en bestraf relschoppers streng

Demonstraties kun en mag je niet verbieden. Ook niet in deze coronatijden. Maar dit artikel brengt in beeld dat de ‘politie’ deze wél wil verbieden. En burgemeester Jorritsma van Eindhoven deed op 24 januari ook dit soort uitspraken. Onverstandig. Ik denk dat je dan juist nog meer olie op het vuur gooit.

Hoe kan het dan wel? Allereerst, maak een onderscheid tussen demonstranten en relschoppers. Wat er bijvoorbeeld gebeurd is op Urk (Urker jongeren), Eindhoven, de Schilderswijk (géén Urker jongeren) en op veel andere plekken, heeft helemaal niets met demonstreren te maken. Dit zijn ordinaire relschoppers die uit zijn op gevechten, vernielingen en plunderingen. Het gros der demonstranten, zoals op het Museumplein, is echter volstrekt vreedzaam. De sfeer aldaar was gemoedelijk. Nu waren er vast wel ‘rechtse demonstranten’, maar de meeste mensen kun je meer als iemand met een hippie-achtergrond (bloemen, hartjes, lange haren) beschouwen dan als ‘rechts’. Ook waren er veel gezinnen met kinderen aanwezig, bezorgde ouders, leraren, verpleegkundigen, ouderen, jongeren en (veel) bezorgde ondernemers die hun zaak dreigen te verliezen. Kortom: wel degelijk een afspiegeling van de gehele maatschappij. In de ooggetuigenverslagen en op camerabeelden op allerlei sociale media is dit allemaal duidelijk terug te zien.

Laat het demonstreren dus gewoon toe. Start als politie geen gevecht. Want dan is de kans dat de demonstratie volledig vreedzaam verloopt een stuk groter. En de burgers voelen zich tevens gehoord. De onvrede neemt dan af. Grijp dus alleen in als er tuig tussen staat dat uit is op rellen en plunderingen. En het tuig dat alleen maar de straat op gaat om te rellen, zoals bijvoorbeeld op Urk en in de Haagse Schilderswijk, dient juist meteen aangepakt te worden.  

Britse variant is niet speciaal zorgwekkend

Het besluit omtrent de avondklok is gebaseerd op de angst voor de Britse variant. Maar is dit wel gegrond? Moleculair Bioloog Peter Borger denkt van niet. ‘Het is een mediahype. Qua oversterfte zit men in England nu ongeveer op het niveau van de griep van 2018. Er is nu dus niet veel bijzonders aan de hand in het Verenigd Koninkrijk’. Maar Borger staat niet alleen. Ook de bekende Duitse viroloog Drosten claimt dat die Britse variant niet bijzonder zorgwekkend is. En de BBC zegt zelfs dat de ziekenhuizen minder vol liggen dan anders in december/januari. Er is daar een gigantisch capaciteitsprobleem. Groter nog dan bij ons. Maar dat staat verder volledig los van COVID.

En hoe komen we uit de COVID-crisis?

Het is eenvoudiger dan menigeen denkt. Ik schreef er al van alles over, volledig onderbouwd met betrouwbare data, in dit blog. Bottom line is dat bijna alles open kan. Winkels, horeca, scholen, universiteiten, et cetera. Mits je binnenruimten maar goed ventileert. Mits mensen die ziek zijn wél thuis blijven. Want asymptomatische mensen zijn niet besmettelijk. Wees met grote evenementen verder nog voorzichtig tot aan de lente. Bescherm de ouderen. Sta vroegtijdige behandeling toe met werkende medicijnen als Ivermectine. Verhoog de ziekenhuiscapaciteit, ook qua personeel.  En schiet als de donder op met de vaccinaties. Nederland is het lachertje van Europa wat dat betreft. En als laatste, heel belangrijk, steun de ondernemers. Veel van hen zijn onevenredig hard geraakt door de crisis. En zonder belastinginkomsten van de ondernemers is dit land snel failliet.

Nog niet overtuigd? De rechter in Duitsland heeft in een vonnis vastgesteld dat alle COVID-maatregelen onrechtmatig en ongrondwettelijk zijn, dat het aantal slachtoffers van de maatregelen groter is dan de aantallen ‘geredde’ levens en dat de ‘democratie in groot gevaar’ is. De situatie is dus aan het schuiven.

Ik krijg mijn land terug, Nederland wordt geheeld

Nu kent iedereen mij als dé grote optimist. Klopt. Maar een positieve blik is alleen mogelijk  als er eerst kritisch wordt gekeken naar het verleden en het heden. Want wordt het alleen nog maar erger? Nou, misschien. Een beetje. Maar daarna wordt het beter. Het kan niet anders. Zo gaat dat altijd in de menselijke geschiedenis. Na de Spaanse griep van 1918 en 1919 volgden de Roaring Twenties (gevolgd door de crisisjaren dertig, maar die periode moeten we maar even vergeten). Een decennium van optimisme, hoop en een feestelijke stemming. Precies hetzelfde gaat nu ook gebeuren na het COVID-jaar 2020. Het is de menselijke natuur. Een mens wil andere mensen ontmoeten. Een mens wil consumeren. Een mens wil zelf spullen bezitten. Ik schreef er over in dit stuk.

Hierin claim ik dat ik ‘klassiek liberaal’ ben. Of conservatief-liberaal. Maar eigenlijk doet dat er niet toe. Kern van de zaak is dat ik heel erg ben voor ‘vrijheid van meningsuiting’. En dat ik eenieder met een mening uitnodig om met mij in debat te gaan. Dus ook sociaaldemocraten, christendemocraten, links liberalen, conservatieven, socialisten, groenen, et cetera. Want aan debat heeft het juist ontbroken het afgelopen jaar. Het beleid is er eigenlijk doorheen geduwd. En dat beleid had veel beter gekund. In ieder geval na de eerste COVID-piek in maart en april.

Want denk niet alleen in problemen. Maar denk vooral ook in oplossingen. De maatschappij vaart er wel bij. Luister naar elkaar. En vier het leven. Vier het bestaan. Vier feest. Ik kan niet anders. En ik doe ook niet anders. Volgt u mij in dit streven?

______________________________________________

*)       Hans van Tellingen is sociaal-geograaf en regioloog en is directeur/eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo bv. Hij is hoofdauteur van ‘Waarom Stenen Winkels Winnen’. Als sociaal wetenschapper is Hans tevens een dossiervreter en een fanatiek waarnemer van maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen. Hans publiceert vrijwel wekelijks artikelen in EW (Elsevier Weekblad), De Ondernemer, Retailtrends, Opiniez, Emerce, Stadszaken en vele anderen.

Deel deze pagina

Nieuwste artikelen

Autobezoeker verschaffer retailomzet en denkfout Platform Binnenstadsmanagement

Bron: Vexpan 'Autobezoeker zorgt voor leeuwendeel retailomzet en de…

28 april 2024 lees verder

Autobezoeker goed voor leeuwendeel retailomzet

Bron: RetailTrends 61 procent van de retailomzet in Nederland is afkomstig…

25 april 2024 lees verder

In het nieuws

Goochelt het CBS met cijfers over fysieke winkels?

Bron: PropertyNL “Volgens Van Tellingen is er geen…

5 mei 2024 lees verder

Autoluwe binnenstad: alleen maar verliezers of alleen maar winnaars?

In Stadszaken.nl een voorstander (Jaap Kaai)…

28 april 2024 lees verder